Friday, July 29, 2011

Tahniah Kepada Semua Kakitangan Pejabat Tanah Kulim ... Kejayaan Anda Semua Membanggakan Pentadbiran Tanah dan Perkhidmatan Awam Negeri Kedah.

InoVasi PemanGkiN KeseJahTeraaN NeGaRa: TaHniaH PeJaBaT TaNaH KuLiM


PICC, Putrajaya
29 Julai 20111
Catatan: Mohd Asri Redha

Salam Sejahtera. .. Pagi ini saya terasa nak tulis sesuatu yang ada kaitan dengan perkhidmatan awam. Semalam saya menghadiri Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam 2011 (AISA 2011)..yang dirasmikan oleh YBhg Tan Sri Sidek Hassan, Ketua Setiausaha Negara. Anugerah ini merupakan julungkali diadakan pada tahun ini sebagai penambahbaikan kepada anugerah-anugerah Kualiti Sektor Awam (AKSA) yang diperkenalkan sebelum ini sejak tahun 1991.
Salah satu kriteria penting yang diambil kira
dalam penilaian ialah peningkatan
hasil tanah hasil dari inovasi
yang dilaksanakan..

Saya memang tidak pernah hadir majlis-majlis anugerah kualiti sektor awam yang dianjurkan oleh MAMPU sejak tahun 1991 walaupun sebenarnya saya sendiri secara peribadi atas kerja yang dibuat bersama rakan-rakan terlibat dalam pentadbiran Kubang Pasu pada tahun 1994 dimana Pejabat Daerah Kubang Pasu telah mendapat Anugerah Kualiti Pengurusan Projek Kecil Pembangunan Terbaik Bagi Kategori Pejabat Daerah Seluruh Malaysia. MAMPU juga sebagai penilainya. Namun kemenangan itu tidak begitu mendapat sanjungan dan pengiktirafan sewajarnya pihak atasan negeri pada waktu itu.. entah dimana silapnya....

Namun hari ini saya hadir majlis AISA 2011 ini atas satu sebab yang paling penting iaitu kerana ia berkaitan dengan maruah dan imej pentadbiran tanah negeri Kedah. Pejabat Tanah Kulim telah masuk ke pemilihan akhir Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah Dan Tanah dan seperti yang dijangka Pejabat Tanah Kulim telah berjaya dan ini bermakna bagi seluruh Pejabat Tanah di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak PTK telah duduk tempat teratas sekali. Hebat..hebat...hebat sungguh. Saya amat berbangga sekali dengan pencapaian ini walaupun bukan saya yang terlibat. Banyak kesan positifnya kepada pentadbiran tanah seluruh daerah di Kedah ini.

Alangkah gembiranya hati kalau cek RM300,000.00 ini
kepunyaan jabatan saya.. Hanya sekadar tumpang
seronok sahaja tengok rakan seperjuangan  di PTK
menerima hadiah ini. Memang mereka layak atas
susah payah semua kakitangan PTK... Pegang pi
lah replika cek ini.. ambil semangat.
Sebenarnya sejak awal lagi Pejabat Tanah Sik sentiasa bersaing dengan PTK ini, namun saya bertukar lebih awal. .. jadi kempunanlah sikit kerana tidak dapat meneruskan program diatur dengan berkesan. Sekarang saya sebagai Pentadbir Tanah Kuala Muda dan sudah rancang tahun 2012 saya mesti melakukan sesuatu supaya boleh jadi seperti PTK. Tahun ini baru dalam peringkat mempertingkatkan tahap disiplin dan penstrukturan semula tugas-tugas anak buah. Sebab dalam membuat sesuatu perubahan.. tahap kesedaran kakitangan itu perlulah tinggi. Bukan mudah untuk mengubah perangai dan tabiat kakitangan yang telah berakar umbi dalam diri. Banyak halangan-halangan yang timbul dan silap-silap haribulan boleh makan diri ketua jabatan yang cuba hendak ubah rutin yang sudah menjadi kebiasaan itu. Namun semasa saya menulis blog ini saya sudah dapat khabar berita mengenai pertukaran saya ke Pejabat Tanah Kota Setar sebagai Pentadbir Tanah.. Tengoklah apa yang boleh dibuat disana nanti. Namun saya rasa pengganti saya lebih berkebolehan dan mampu merealisasikan hasrat yang tidak kesampaian itu... Saya yakin PTKM boleh..

Saya secara peribadi mengucapkan setinggi-tinggi ucapah tahniah kepada seluruh warga kerja PTK ini atas usaha murni mereka ini yang telah memartabatkan imej pentadbiran tanah di negeri Kedah. Bukan senang untuk mendapat anugerah tertinggi dalam perkhidmatan awam ini... Banyak usaha, tenaga dan wang ringgit dikorbankan untuk mencapai kejayaan ini. Saya sendiri mengakui bukan mudah untuk mencapai semua itu. Tidak semudah cakap.. Kalau mudah sudah banyak pejabat dapat anugerah..berapa banyak jabatan tersangkut ditengah jalan termasuk saya.  Kerjasama yang padu dari semua kakitangan dari peringkat pegawai atasan hingga ke peringkat bawah sekali amat diperlukan. Saya sendiri mengakui tidak mampu untuk membawa usaha ke arah mendapat pengiktirafan ini dengan pelbagai halangan yang ada disamping hanya sekejap sahaja berada dalam sesuatu jabatan.. Kadang-kadang usaha awalan sudah dirangka dan dibuat tapi bila bertukar maka terhenti setakat itu sahaja....

Tahniah juga kepada Pentadbir Tanah Kulim dan Penolong-Penolongnya yang menjadi peneraju utama menjayakan ativiti ini. Ini menunjukkan bahawa KCS berkemampuan dalam menerajui apa sahaja bidang dan kita boleh berbangga kerana dalam saingan kita dengan negeri-negeri lain yang lebih berkeupayaan kewangan dan sumber manusianya namun KCS masih lagi berada dihadapan. Yang pentingnya komitmen dan kesungguhan kita dalam menjayakan sesuatu program yang diatur amat penting. Saya rasa halangan memang banyak dihadapi.. apatah lagi berkaitan sumber manusia, kewangan dan juga pandangan-pandangan sinis yang diterima. Kadang-kadang kita memerlukan sokongan-sokongan tertentu tapi tidak dapat.. Namun semua itu saya rasa tidak mematahkan semangat anak-anak buah di PTK... Sebab itu mereka telah berjaya mencari pelbagai pendekatan dan cara bagi mengatasi segala halangan yang ada... masalah dan isu yang ada bukan halangan ke arah kejayaan.

Namun rasanya berbaloi jugalah pada penat jerih semua kakitangan PTK kerana dengan nilai hadiah RM300,000.00 yang diterima disamping Sijil dan Piala. Melompat sakanlah depa...... Namun 'mood' dan semangat berkobar-kobar untuk berkhidmat dengan cemerlang yang ada itu perlu diteruskan dan ditingkatkan lagi.....

Tahniah sekali saya ..... anda semua membanggakan saya walaupun saya tidak bersama anda. Bagi kita yang tidak dapat apa-apa lagi ni... marilah kita ikut semangat PTK ini agar boleh dapat seperti mereka.. Insya Allah.

Jumpa lagi....

asriredha
teratak kasih
alor setar

No comments:

Post a Comment