Wednesday, February 9, 2011

Transformasi Pentadbiran Tanah Ke Arah Pemodenan

Mohd Asri Redha
Shah Alam
09.02.2011

Tajuk ini agak berat....nak tulis atau tak tulis ..sama banyak. Apa yang terasa sangat nak tulis tajuk ini ialah nak cerita realiti sebenar sebuah pejabat tanah dalam menuju pemodenan..bila  saya duduk dan terlibat secara langsung dalam pentadbiran tanah ini.. banyak 'benda2' yang saya jumpa isu, masalah, halangan, kekangan, kekurangan, dan banyak lagi yang negatif dalam usaha menuju ke arah pemodenan sebuah pentadbiran tanah. Benda-benda ini kadang-kadang kita yang tengah dok semangat ni nak buat itu ini diperlambatkan dengan pelbagai isu dan masalah dalaman yang tidak berkesudahan...yang diwarisi sejak zaman berzaman dan diterima padahnya pada waktu ini dan macam-macam lagi. Ini ditambah lagi dengan kurang kefahaman pihak-pihak yang bertanggungjawab akan kepentingan sesuatu masalah yang dibangkitkan ..

Pejabat Tanah diminta untuk memodenkan perkhidmatannya..semua kena cepat dan kena canggih, bagi rakyat selesa bila berurusan dengan pejabat tanah, mudahkan pengguna, selesaikan semua masalah-masalah tanah,  kutip hasil banyak-banyak, kurangkan aduan,  maklumat yang diminta kena cepat disediakan, kena guna IT, kena pakai system teknologi maklumat yang terkini,  pertingkatkan penguatkuasaan dan sebagainya. Pendek kata harapan kerajaan negeri, kerajaan persekutuan, harapan rakyat, harapan semua pihak terhadap pentadbiran pejabat tanah adalah terlalu amat tinggi. Tetapi sejauh manakah harapan yang tinggi menggunung ini boleh capai oleh pejabat tanah.

Saya cuba mengulas isu ini agar sekurang-kurang suara hati kecil  insan kerdil ini  dapat didengar dan difahami oleh sesiapa yang berkepentingan dan berkuasa dan bolehlah bertindak segera untuk membantu pejabat-pejabat tanah dalam merealisasikan harapan yang tinggi membukit itu.

Kita semua maklum..pejabat tanah disemua daerah adalah pejabat yang tertua sudah ujud sebelum merdeka lagi..jadi sudah tentu ciri-ciri tradisional yang diamalkan sejak sekian lama sudah tentu memerlukan banyak perubahan untuk kearah pemodenan..kerana ianya perlu diubah suai disemua peringkat......

ok berhenti dulu....kat sini...tengah dok cari idea ni.. dah dapat dah sikit.. nanti saya susun lain bagi elok....sebab yang saya nak cerita kadang-kadang kena batang hidong sendiri dan peringkat atas dan peringkat bawah....tu yang nak kena perinci betul-betul agar ianya tidak memberi implikasi undang dan peraturan yang ada...sebab blog ini dibaca oleh semua...ada benda-benda yang tidak patut kita cerita dan ada benda yang boleh kita cerita..tak gitu..

No comments:

Post a Comment